VIZE ČINNOSTI MULTISPORTOVNÍHO AREÁLU TK TANVALD

23.07.2012 20:49

NA OBDOBÍ LET 2012 AŽ 2020.

 1. Výchozí podmínky a současný stav

Tanvald je sedmitisícové město v okrese Jablonec nad Nisou, které je považováno za bránu do Jizerských hor a obecně za město nakloněné sportu - v minulosti především zimním sportům, což je dáno jeho polohou. Kromě lyžařských areálů v blízkém okolí (Tanvaldský Špičák, Desná) je v Tanvaldě poměrně nový areál Fotbalového klubu Tanvald. Mnoho sportovních odvětví je odkázáno na využívání moderní sportovní haly, která je v areálu ZŠ na sídlišti Výšina.

Tenisový klub Tanvald má vice než padesátiletou historii, spojenou s významnými úspěchy v oddílových soutěžích všech kategorií, ale i výchovou talentů, které později pronikly až do světových soutěží asociace ATP. Po likvidaci starého tenisového areálu v městské části Šumburk (3 antukové dvorce, klubovna) se tenisový klub jako samostatný subjekt s názvem TK Tanvald přemístil na nové působiště v dosahu největšího tanvaldského sídliště Výšina. V tomto areálu dnes funguje 5 antukových dvorců a provozní budova. Do roku 2008 klub na zimní období disponoval nafukovací přetlakovou halou, která zakrývala 2 kurty a byla v počátku velice hojně využívána nejen závodními hráči, ale i rekreačními tenisty. Bohužel, vzhledem ke každoročním ekonomickým ztrátám, které provozování této haly v nepříznivých horských podmínkách přinášelo, bylo od jejího dalšího používání upuštěno a byla za zůstatkovou hodnotu prodána jinému tenisovému oddílu. V zimním období, pokud to klimatické podmínky dovolují, provozuje TK Tanvald na svých kurtech ledovou plochu, budovanou svépomocí a využívanou v dopoledních hodinách pro místní školy a v odpoledních a večerních hodinách pro veřejné bruslení. Provozní budova poskytuje v přízemí postačující zázemí tenisovému klubu a v prvním patře je restaurace a pension – obojí pronajaté na 10 let (do r. 2020) smluvnímu provozovateli.

 Celá budova je ve vlastnictví TK Tanvald, je ovšem zatížena nemalou hypotékou, kterou si oddíl musel vzít na její odkoupení od dřívějšího vlastníka, TJ Jiskra Tanvald. Splátky hypotéky jsou v podstatě kryté platbami, které klub dostává za pronájem restaurace a ubytovny. Ty jsou na základě smlouvy pronajaty na 10 let (do ro. 2020). Na rozvoj areálu a celého zázemí v rámci provozní budovy nejsou generovány prostředky v takovém rozsahu, jaký je potřeba.

 Tenisový klub má v současné době přes 50 platících členů. Dále získává prostředky z příležitostného pronájmu tenisových kurtů ke hraní rekreačních hráčů, turistů a dalších příchozích. Oddíl má jedno závodní družstvo v soutěžích ČTS – dorostenecký smíšený tým, který se v roce 2010 probojoval až do play-off o titul Mistra ČR.

 2. Vize a prostředky k jejich postupnému uskutečnění:

 Areál tenisového oddílu má všechny předpoklady, aby se stal multifunkčním sportovištěm a rekreačním prostorem pro obyvatele blízkého sídliště Výšina a turisty ubytované nejen v Tanvaldu, ale i nedalekém okolí. V nejbližším období bude nutné zahájit revitalizaci celého zařízení, spojenou s nemalými náklady především v oblasti údržby, rekonstrukce a modernizace.  Bohužel, finance jsou hlavním limitujícím faktorem pro další rozvoj, neboť Tenisový klub je zatížen dlouhodobě  splátkami hypotéky na pořízení budovy TK. Bez zajištění dodatečných zdrojů financování nebude možné areál odpovídajícím způsobem zvelebovat a přizpůsobovat rostoucím nárokům uživatelů nejen na pohodlí, ale i celkový vzhled, upravenost a funkčnost.

 Výbor Tenisového klubu, který byl v roce 2011 z velké části obměněn a má nyní dostatek rozhodovacích pravomocí k provedení nutných změn, je zárukou účelného vynakládání získaných prostředků. Za hlavní cíl pro následující 3 roky je nutno považovat významné zvýšení počtu aktivních členů tenisového oddílu (vliv na hospodařeni v oblasti příspěvků) a propagaci areálu jako celku v místních ubytovacích zařízeních a sdělovacích prostředcích. Výběr poplatků za pronájem kurtů se též musí stát významnou položkou v příjmech rozpočtu. Taktéž je proveditelné nabízet areál TK k podnikovým akcím a různým turnajům, které jsou v hlavní sezoně pořádány.

 Období 2012 – 2014:

  • rekonstrukce odrazové zdi a jejího okolí
  • nové oplocení dvou hlavních kurtů
  • modernizace prostor TK (šatny, sociální zařízení, kancelářská místnost)
  • příprava kurtu č. 3 ke hraní nohejbalu a volejbalu (instalace nastavitelných sloupků pro síť, rozměření kurtu pro lajnování)
  • vybudování hřiště pro hru “Petanque” (nezpevněná ohraničená plocha cca 5x14,5 metrů s lavičkami
  • získávání nových členů TK, především z řad rekreačních hráčů

 Období 2015 – 2020:

  • zateplení střechy a obvodových plášťů budovy TK
  • nové oplocení tří kurtů ve spodní části areálu
  • vybudování male tribunky (sezení) nad dvěma hlavními kurty
  • vybudování vyhlídkové terasy za salonkem restaurace

V závislosti na získávání finančních prostředků z jiných zdrojů než příspěvky členů, poplatky za hraní, dotace od MÚ apod. bude možné přesunout některé náročnější akce z plánu na 2015-2020 do dřívějšího období.